Sałatka caprese czyli mozzarella z pomidorami i bazylią



Bardzo prosta i szybka włoska przystawka, która swoimi kolorami przypomina nam flagę Włoch
Pomidory i mozzarella pokrojona w plasterki polana odrobiną oliwy z oliwek i udekorowana świeżymi liśćmi bazylii.
Taką sałatkę można przygotować również w wersji szaszłykowej mini kuli mozzarelli i mini pomidorki koktajlowe na przemian z liśćmi bazylii nadziewamy na drewniany patyczek do szaszłyków.






 




Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok 10 min

Składniki:
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • 1 pomidor
  • sól gruboziarnista
  • pieprz świeżo zmielony
  • oliwa
  • kilka listków bazylii

 





Przygotowanie:
  • Pomidora myjemy i kroimi w plasterki
  • Mozzarellę odcedzamy z zalewy i kroimy w plastry
  • Układamy na talerzu,naprzemiennie: pomidor,mozzarella,pomidor,mozzarella skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku
 


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)