Słodko-pikantny sos chilli do sajgonek




Sos chilli który podawany jest w formie dipu idealnie pasuje do sajgonek.
Nie sądziłam że jest tak prosty w przygotowaniu. Trzeba tylko uważać na dłonie
ponieważ można poparzyć ostrą papryką przy krojeniu. Później tylko gotujemy i wlewamy
do słoiczków lub butelek.





Składniki:

Porcja na 6 butelek ok 200 ml

  • 650 g białego cukru
  • 1 litr wody
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 2 limonki
  • 200 g czerwonych papryczek chili (około 15 sztuk)
  • 7 ząbków czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 7 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody


    Przygotowanie:

    • Papryczki umyć, oczyścić z ziaren 2 pozostawić z zieranami i drobno posiekać.
    • Czosnek i imbir drobno posiekać
    • Z limonek wycisnąć sok
    • Garnek zalać wodą i wsypać cukier, gotować na niewielkim ogniu,aż się rozpuści.
    • Do gotującej się wody z cukrem dodać sól oraz posiekane papryczki, imbir i czosnek. Pogotować ok 15 minut, aż papryczki lekko zmiękną i opadną na dno.
    • Następnie dodać ocet i sok z limonki. Zagotować
    • W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 100ml zimnej wody. Dodać do sosu i stale mieszając gotować, aż sos uzyska odpowiednią gęstość
    • Gorący  sos rozlewać do butelek, słoików i ustawić je dnem do góry, aby się szczelnie zamknęły.
     

     
     

      Smacznego!

      1 komentarz:

      1. Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.

        OdpowiedzUsuń

      Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)