Falafel - kotleciki z ciecierzycy



  Tak mi zasmakowały te wegańskie kotleciki, że postanowiłam zrobić drugą porcję tego samego dnia. 
Falafele to smażone w głębokim oleju kotleciki, które można przyrządzać z ciecierzycy z dodatkiem wielu przypraw, jest to popularne wegańskie danie w krajach arabskich.
Falafele są z wierzchu chrupiące a w środku delikatnie mięciutkie.
Falafeli nie należy przygotowywać z ciecierzycy z puszki, sprawdzi się tylko świeża wcześniej namoczona w wodzie.






Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: 12h namaczania plus 20 minut smażenia

Składniki:
  • 400 g suchej ciecierzycy (2 szklanki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 kmin rzymski (kumin)
  • 1/2 kardamonu
  • 1/2 cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 chilli
  • szczypta mielonej kolendry
  • olej ryżowy do smażenia
  • 4 szklanki wody








Przygotowanie:
  • Ciecierzyce opłukujemy i zostawiamy na noc w wodzie
  • Odcedzamy ciecierzycę z wody
  • Cebulkę oraz czosnek drobno siekamy dodajemy do ciecierzycy
  • Całość mielimy na najgrubszym oczku w maszynce 
  • Dodajemy wszystkie przyprawy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki
  • Miskę ze zmieloną ciecierzycą wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby przeszła przyprawami (można na minimum godzinę)
  • Można dodać łyżkę wody aby masa lepiej się kleiła
  • Nabieramy masę łyżką i formujemy kulki delikatnie spłaszczając
  • Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i smażymy z każdej strony po 2 minuty aż będą rumiane
  • Usmażone falafele odsączamy na papierowym ręczniku
  • Smakują na ciepło jak i na zimno :)
  • Można podawać z sosem tahini lub ze świeżymi warzywami








Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)