Remont w kuchni i jak to żyć bez serca domu? :) Na szczęście udało mi się przygotować szybkie śniadanie w kilka minut. Wędzony łosoś to moja ulubiona ryba, często dodaje go do sałatek, kanapek, omletów, zapiekanek oraz jajecznicy. Jeśli znudziła się Wam nudna jajecznica - to tak przygotowana jak moja dzisiaj może być odkryciem Waszych nowych smaków. Oprócz łososia, dodałam również kapary oraz słodkiego pomidora. Jajecznica z wędzonym łososiem jest bardzo smaczna, sycąca i co najważniejsze każdy ją przygotuje.
Jak zrobić jajecznicę z wędzonym łososiem?
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 50 g łososia wędzonego
- 4 jajka rozm L
- 1 łyżka kaparów
- 1 średni pomidor
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- sól himalajska
- pieprz świeżo zmielony
dodatkowo:
- kilka kromek chleba z samych ziaren
Przygotowanie:
- Jajka rozbełtać w kubeczku delikatnie posolić
- Pomidora sparzyć gorącą wodą, ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę
- Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę
- Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oleju kokosowego, podsmażyć cebulkę
- Po chwili dodać pomidora oraz kawałki łososia
- Na patelnię wylewamy rozbełtane jajka
- Dodajemy posiekany szczypiorek oraz kapary
- Chwilę podsmażamy aż się jajka zetną, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego! :)
Super pomysł na jajecznicę, u mnie dziś przepis na kotlety ziemniaczane :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za jajecznica, ale w takim wydaniu z chęcią bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń